ZDROWIE I URODA2015 May 07

Krem z pora, pietruszki, selera z mlekiem kokosowym

img3427_0_o

 

 

Pyszna, zdrowa, niezwykle aromatyczna zupa- krem…….łączy z sobą korzenny smak warzyw z ostrością papryczki chili i delikatną słodyczą mleka kokosowego…..wprost idealna na zimowe dni….

 

 

 

PIETRUSZKA:

ŹRÓDŁO WITAMIN: A, C, PP, K CHLOROFILU
BOGATA W ŻELAZO, WAPŃ, MAGNEZ, ŻELAZO
MA DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE
ZAPOBIEGA ANEMII
POMOCNA W LECZENIU CHORÓB UKŁADU MOCZOWEGO, KAMICY NERKOWEJ
UŁATWIA USUWANIE TOKSYN Z ORGANIZMU
USUWA WODĘ NAGROMADZONĄ W ORGANIZMIE Z POWODU NADUŻYWANIA SOLI
DZIAŁA KORZYSTNIE NA NA PROCESY TRAWIENNE
ODŚWIEŻA ODDECH
POPRAWIA WYGLĄD CERY
DZIAŁA MOCZOPĘDNIE

 

 

SELER:

BOGATY W WITAMINY: C, PP, E,, WITAMINY Z GRUPY B, KWAS FOLIOWY
ŹRÓDŁO FOSFORU, WAPNIA, POTASU, CYNKU, MAGNEZU, ŻELAZA
MA DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE
NISKOKALORYCZNY
PRZYSPIESZA TRAWIENIE
MA DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE
USPOKAJA
OCZYSZCZA ORGANIZM Z TOKSYN
DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE, PRZECIWBÓLOWO
POBUDZA APETYT
WSPOMAGA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
POMOCNY W LECZENIU ZAPALENIA GÓRNYCH DRÓG ODDECHOWYCH I PRZEWLEKŁYCH CHORÓB PŁUC
OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI
DZIAŁA KORZYSTNIE NA PRACĘ SERCA
CHRONI PRZED NOWOTWORAMI
POPRAWIA KONDYCJĘ SKÓRY, WŁOSÓW

 

 

POR:

BOGATY W WITAMINY: C, A, E, B1, B2, PP
ŹRÓDŁO WAPNIA, FOSFORU, POTASU, SODU, ŻELAZA, SIARKI
NISKOKALORYCZNY
POMAGA NA ZATRUCIE POKARMOWE, NIESTRAWNOŚĆ, ZAPARCIE, OTYŁOŚĆ
ZALECANY DLA OSÓB CIERPIĄCYCH NA ANEMIĘ, ARTRETYZM, GOŚCIEC, GRUŹLICĘ
WZMACNIA SYSTEM NERWOWY
OCZYSZCZA KREW
OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU
ZMNIEJSZA RYZYKO ZAWAŁU SERCA, RYZYKO CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA
MA WŁAŚCIWOŚCI BAKTERIOBÓJCZE

 

 

MLEKO KOKOSOWE:

ZAWIERA WAPŃ, MAGNEZ, FOSFOR, ŻELAZO, POTAS
BOGATE W BŁONNIK I PRZECIWUTLENIACZE
ZAPOBIEGA CHOROBOM WĄTROBY, OSTEOPOROZIE
WSPOMAGA PRZEMIANĘ MATERII I PRACĘ JELIT
MA ZDOLNOŚĆ LECZENIA I REGENEROWANIA TKANEK
OPÓŹNIA PROCESY STARZENIA ORGANIZMU
WPŁYWA KORZYSTNIE NA WŁOSY, SKÓRĘ I PAZNOKCIE

 

 

 

SKŁAD:

 

 

1 POR

2 PIETRUSZKI

ćwierć SELERA

1 SZALOTKA

pół PAPRYCZKI CHILI

3 ząbki CZOSNKU

1 l EKOLOGICZNEGO BULIONU WARZYWNEGO

150 ml MLEKA KOKOSOWEGO

2 łyżki MASŁA KLAROWANEGO

garść świeżego TYMIANKU

SÓL MORSKA

świeżo zmielony PIEPRZ

img3424_0_o

– Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pół papryczki chili bez pestek.
– Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, selera i pokrojonego w plasterki pora. Wszystko zalej bulionem warzywnym i gotuj aż warzywa będą miękkie.
– Na koniec wlej mleko kokosowe ( moje na zdjęciu ma dosyć kremową konsystencję-to dlatego, że trzymałam je w lodówce), dodaj posiekany tymianek, dopraw pieprzem ( i solą jeśli będzie taka potrzeba) i wszystko razem dokładnie zmiksuj……….

 

 

SMACZNEGO

img3428_0_o

 

 

 

 

Skomentuj artykuł