ZDROWIE I URODA2015 May 01

Panna cotta z sosem malinowo-rozmrynowym

Processed with Rookie

 

 

 

Majówka rozpoczęta, a jak Majówka to musi być grill, ale deser też jest mile widziany…..dlatego dzisiaj przepis na pyszną, lekką, kremową panna cottę z mleka kokosowego polaną malinowym sosem z dodatkiem rozmarynu, miodu i octu balsamicznego…..poezja……idealny deser dla osób uczulonych na mleko krowie, gluten…….i dowód na to, że desery dla alergików też mogą być pyszne….

 

 

 

 

MLEKO KOKOSOWE:

ZAWIERA WAPŃ, MAGNEZ, FOSFOR, ŻELAZO, POTAS
BOGATE W BŁONNIK, PRZECIWUTLENIACZE
ZAPOBIEGA CHOROBOM WĄTROBY, OSTEOPOROZIE
WSPOMAGA PRZEMIANĘ MATERII I PRACĘ JELIT
MA ZDOLNOŚĆ LECZENIA I REGENEROWANIA TKANEK
OPÓŹNIA PROCESY STARZENIA ORGANIZMU
WPŁYWA KORZYSTNIE NA WŁOSY, SKÓRĘ I PAZNOKCIE

 

 

MALINY:

SĄ ŹRÓDŁEM WITAMIN: C, E, B1, B2, B6
ZAWIERAJĄ KWASY ORGANICZNE, PEKTYNY
BOGATE W POTAS, ŻELAZO, MAGNEZ, WAPŃ
DZIAŁAJĄ PRZECIWGORĄCZKOWO, PRZECIWZAPALNIE, PRZECIWBAKTERYJNIE
USPOKAJAJĄ
OBNIŻAJĄ CIŚNIENIE KRWI
WZMACNIAJĄ SERCE
POMAGAJĄ W LECZENIU MIAŻDŻYCY, ANEMII, W CHOROBACH NEREK I WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO
HAMUJĄ ROZWÓJ BAKTERII JELITOWYCH
WZMACNIAJĄ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
ZAWIERAJĄ ANTYOKSYDANTY
NAJNOWSZE BADANIA WYKAZUJĄ DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE

 

 

AGAR-AGAR:

ZAWIERA ŻELAZO, WAPŃ
MA PODOBNE WŁAŚCIWOŚCI DO ŻELATYNY
STOSOWANY PRZEZ WEGETARIAN, WEGAN
NISKOKALORYCZNY
WSPOMAGA UKŁAD TRAWIENNY
BOGATY W BŁONNIK

 

 

SKŁAD:

 

400 ml MLEKA KOKOSOWEGO

1 łyżka PASTY WANILIOWEJ

3 łyżki MIODU

1 łyżeczka AGAR-AGAR

 

 

 

SOS:

 

300 g MALIN ( świeże lub mrożone)

gałązka ROZMARYNU

1 łyżka MIODU

1 łyżka kremowego OCTU BALSAMICZNEGO

1 łyżeczka PASTY WANILIOWEJ

Processed with Rookie

Processed with Rookie

– Do rondelka wlej mleko kokosowe. Dodaj miód, pastę waniliową, agar-agar.
– Wszystko razem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez minimum 10 minut .
– Przygotowaną mieszankę przelej do foremek i odstaw do wystygnięcia.
– Następnie wstaw foremki do lodówki na minimum 4 godziny ( najlepiej na całą noc).
– Do rondelka przełóż maliny, dodaj wanilię, rozmaryn, ocet balsamiczny i miód.
– Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dodaj pół szklanki wody i gotuj wszystko na małym ogniu przez minimum pół godziny. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksuj.
– Deser wyłóż z foremek na talerz i polej sosem malinowym…………

 

 

 

 

SMACZNEGO

Processed with Moldiv

 

 

 

 

Skomentuj artykuł